Cejlonský čaj
Ceylon Tea neboli cejlonský čaj představuje druh černého čaje pocházejícího z ostrova Srí Lanka v jihovýchodní Asii. Tento stát známe pod mnohými označeními, kromě již uvedeného také Šrí Lanka, Srílanská/Šrílanská demokratická socialistická republika nebo právě Cejlon, odkud vznikl název pro tento proslulý druh teplého nápoje.
Cejlonský čaj nahradil na plantážích kávu, která byla zdecimována houbovým parazitem. Zdejší plantážníci již měli delší dobu začít zde pěstovat právě čaje, takže nyní využili situace a pozvali britského pěstitele Jamese Taylora, který již měl zkušenosti z oblasti Indie, coby dozor nad touto novou plodinou. Stalo se tak v roce 1867 a oseto bylo 19 akrů plochy. James Taylor přišel s novými postupy – lístky rostlin ručně rolovat, nechal zoxidovat a takto je sušit v jílcových pecích, čímž vytvořil vynikající chuť a také příznivou cenovou nabídku pro britské trhy. Spustil tak dlouholetou tradici.
Dnes tento druh nápoje známe jako jemně citrusový, jeho výslednou chuť ale ovlivňují různé lokality i nadmořské výšky, v nichž se pěstuje. Pít ho můžeme samotný či ve směsích. Ve Velké Británii se stal natolik oblíbeným, že jej použili do základu svého proslulého English breakfast či Earl Grey.
Sklizeň se provádí třikrát ročně, zdejší sběračku jsou schopné nasbírat kolem 12 kg čerstvých lístků za den, z nichž 80 % je tvořeno mladými a zbytek staršími tmavými listy, které dodávají typicky ostřejší chuť celkové směsi. Ne velkých kovových sítech jsou pak tyto lístky ve vrstvách kolem 20 cm sušeny, přičemž zde podstoupí přirozenou oxidaci. Takto leží celkem 12 hodin, po šesti hodinách se obrátí a provzdušní (přispívá to k lepší oxidaci). Poté jsou rolovány a lámány na speciálním stroji, neboť se tak lépe zbaví vlhkosti. Tento krok je ale slepí k sobě, takže musí být poslány do dalšího stroje, který je natřásá, čímž je od sebe oddělí. Nakonec se v sušičce vysuší, čímž vznikne směs, která je již vhodná k pití.